Els Bogaard

Els (1958) is haar carrière van  batikken al  begonnen met het verven van stofjes in haar studententijd in Utrecht. Het waren toen vooral tuinbroeken en oude omajurken….

Vanaf de jaren ‘80 werd dit enthousiasme hiervoor alleen maar groter tijdens  12 jaar wonen en werken in Zambia en Suriname. In Afrika zag zij de prachtige batiks van het Nederlandse bedrijf Vlisco en de locaal gemaakte tie-dye doeken. In Suriname ontmoette Els de Javaans Surinaamse kunstenaar Soeki  Irodikromo. In zijn atelier in Paramaribo werd zij jarenlang door Soeki  ingewijd in de kunst van de eeuwenoude batiktechniek.

Bij batik wordt stof afwisselend geverfd en met was afgedekt waardoor  er verrassende kleuren en onvoorspelbare structuren ontstaan. Het kenmerkende van batik zijn de craquelés van verf op de stof die ontstaan door barstjes in de was tijdens het verven.

Terug in Nederland heeft Els het werken met was , stof en verf voortgezet en er een heel  eigen  nieuwe manier van werken in gevonden.  Zij heeft een eigen techniek ontwikkeld waarin tie-dye gecombineerd wordt met batik en zij verschillende manieren van verven combineert met diverse soorten was.

Het werk van Els is soms figuratief , soms abstract. Licht en beweging spelen een grote rol. Kenmerkend voor het werk van Els zijn: structuren uit de natuur(planten, zand, steen hout, water), fantasie dieren (meestal vogels), motieven uit inheemse culturen. Daarnaast ook verbeelding van beleving van geloof en van emoties.

Wat Els in haar arbeidzame leven tot nu toe heeft gedaan?
Docent Frans, verpleegkundige-A, voorlichtingswerk Zambia en docent gezondheidszorg binnenland Suriname.
Vanaf 2003 tot nu : Pedagogisch Hulp Verlener voor jongeren met hersenletsel in de revalidatie.

Woonadres

Pruimengaarde 2
3992 JK  Houten

Atelier

Pruimengaarde 2
3992 JK  Houten

www.elsbogaard-batik.nl

elsbogaard1@gmail.com

030 2599492
06 44663982